Projecten tweede graad

We streven ernaar om zoveel mogelijk projecten te realiseren met al onze 3de of 4de jaren samen.

Derde jaren

Bewegend leren

Samen met alle andere leerlingen van het 3de jaar, ervaar je gedurende 3 dagen hoe het is om samen in groep tot oplossingen te komen. Je krijgt uitdagende opdrachten die je enkel in groep kan oplossen. Samenwerken, bewegen, afspraken maken en luisteren naar anderen zijn vaardigheden waaraan je tijdens deze drie dagen in Herentals kan werken. Er staan een heleboel boeiende en sportieve activiteiten op de agenda.

Weerbaarheidsdag

Tijdens dit project lichten we je in over de gevaren van gokken, softdrugs, alcohol en roken. We reiken je de info aan via workshops, sprekers en hoekenwerk. Je leert ook hoe je kan weerstaan aan groepsdruk en krijgt via een workshop meer informatie over relaties en seksueel gedrag. Tot slot komt je ook te weten hoe je je eigen veerkracht kan verhogen. 

Verkeer

Elke dag sterven op Belgische wegen gemiddeld twee personen in het verkeer. De juiste oorzaak van een ongeval achterhalen is vaak niet eenvoudig. Wat we wel zeker weten is dat jongeren oververtegenwoordigd blijven in de ongevallencijfers. Risico’s op de weg inschatten blijft voor hen moeilijk. Verkeerseducatie is dan ook van levensbelang. Daarom organiseren wij in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de gemeente Borsbeek een verkeersweek. Je volgt workshops die je de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen om je veilig in het verkeer te begeven.

Focus op leren

Tijdens het project ‘Focus op leren’ gaan verschillende leraren samen met jou aan de slag met je resultaten, je leerstijl en je persoonlijk leerprofiel. Daarnaast leer je ook hoe je jouw werk moet organiseren en plannen. Ter voorbereiding van de grotere leerstofgehelen krijg je verschillende manieren aangereikt om leerstof te structureren en te schematiseren. Allemaal zinvolle tools die je zullen helpen in de overgang van de eerste naar de tweede graad. 

Luik

Tijdens deze uitstap krijgen de leerlingen de kans de vaardigheden die ze leren tijdens de lessen Frans om te zetten in de praktijk. Tegelijkertijd komt ook het culturele aspect aan bod tijd een bezoek aan de stad Luik. Hiervoor werken we samen met Roeland, een organisatie gespecialiseerd in het organiseren van taaldagen en taalkampen. Je ontdekt de verschillen en gelijkenissen in de leefwijze tussen de eigen cultuur en Waalse cultuur alsook het beleven van de joie en vivre van de Waalse stad Luik. Je krijgt die kans de dag om je te amuseren terwijl je Frans spreekt.

Projectweken

Als leerling van 3 ZW werk je tijdens projecten vanuit tal van invalshoeken één thema uit, zoals gezondheid, Kerstmis, seksualiteit of vakantie. Hierbij valt heel wat te leren, te beleven en te verkennen.

 

Vierde jaren

Sportdag

Tijdens deze sportdag mag je je klaarmaken voor het hoogtepunt van het jaar. Je gaat op sportdag naar het hindernissenparcours in Rijmenam. Je gaat klimmen en klauteren over hindernissen hoog boven de grond en boven water.

Kiezen

Samen met je leerkrachten en/of klassenleraar bereid je jezelf voor op de overgang naar de 3de graad. Je voert onderzoek naar je eigen kwaliteiten, interesses en studiemethode. Daarnaast verken je het studieaanbod om een goede keuze te maken.

Koraal speelpleinwerking

Koraal vzw is een vrijwillige organisatie die jeugdactiviteiten, gezinsondersteuning en kinderopvang organiseert. Koraal Speelpleinen streeft naar een speelpleinwerking waar kinderen graag zijn en zich goed voelen. Ze bieden de kinderen een open speelaanbod aan. 

Koraal Speelpleinen werkt met enthousiaste en gevormde vrijwilligers die allerlei activiteiten voorbereiden en begeleiden voor kleuters (vanaf 3 jaar), lagereschoolkinderen en tieners (tot 14 jaar). 

Als leerling van 4 MW mag je tijdens de krokusvakantie of paasvakantie één dag proeven van het vrijwilligerswerk op één van de locaties van Koraal. Het wordt een fijne en unieke ervaring. 

Londen

Als leerling van een 4de jaar D en D/A steek je het Kanaal over om gedurende drie dagen Londen te bezoeken. Je maakt er kennis met deze bruisende stad en haar bijzondere verleden, met de prachtige architectuur en met de typische Engelse sfeer.

Meerdaags project

Als leerling van 4 ZW ga je op driedaagse naar Achouffe in het hartje van de Ardennen. Je leert elkaar beter kennen door 3 dagen samen te leven en je leert ook meer over de streek, de plaatselijke producten, de natuur, 

Projectweken

Als leerling van 4 ZW werk je tijdens projecten vanuit tal van invalshoeken één thema uit, zoals gezondheid, Kerstmis, seksualiteit of vakantie. Hierbij valt heel wat te leren, te beleven en te verkennen.

 

 

FlaSJI: de nieuwsbrief

Hier kan je je inschrijven zodat je elke maand onze nieuwsbrief per email ontvangt.

En hier vind je de FlaSJI van april.

SJI op Flickr

Foto's van onze activiteiten zijn te bewonderen op Flickr!

Bekijk ze hier...

Hoofdschool

Sint-Jozefsinstituut
Lucien Hendrickxlei 2B
2150 Borsbeek

03 321 53 51

Web

www.sji-borsbeek.be
info@sji-borsbeek.be

Kaart

Go to top